Samejeoverenskomst

Indlæg fra bloggen

Hos Anker | Møller Advokater vil vi være advokater i øjenhøjde.
Vi taler et sprog, som vores kunder forstår.

Kontakt os i dag

En aftale mellem jer der som ugifte køber bolig sammen

Hvad er en samejeoverenskomst?

En samejeoverenskomst – også kaldet en samejekontrakt – er en aftale for jer, der uden at være gift køber en bolig sammen. Formålet med at oprette en samejeoverenskomst er at fastslå, hvad der skal ske med jeres fælles bolig, hvis I vælger at ophæve jeres samliv. Aftalen kan ses som en slags førstehjælpskasse, der forhåbentlig aldrig skal i brug, men som alligevel er god at have, hvis uheldet skulle være ude.

Hvad bør aftalen indeholde?

I en samejeoverenskomst kan I angive hvilke aftaler I har indgået i forbindelse med købet af jeres fælles bolig. Aftalerne kan være af både praktisk og økonomisk karakter og kan eksempelvis indeholde følgende:

  • En regulering af jeres indbyrdes ejerandele,
  • En regulering af jeres eventuelle lån til hinanden, såfremt den ene part har erlagt det største økonomiske indskud,
  • En regulering af jeres fælles bidrag til faste udgifter,
  • En regulering af jeres mulighed for at købe hinanden ud, såfremt I skulle gå fra hinanden. Hvad gør I for eksempel, hvis I begge ønsker at overtage boligen?

I bestemmer selv hvad aftalen skal regulere, og aftalen kan som følge heraf udvides og indskrænkes efter jeres behov og ønsker.

En samejeoverenskomst kan regulere ejerskabet af flere typer af ejendomme, f.eks. andelsboliger, rækkehuse, ejerlejligheder, villaer, flexboliger mv. I kan med andre ord lave en samejeoverenskomst, uanset hvilken type bolig I køber.   

Undgå konflikt i fremtiden – bliv enige på forhånd

Hvis I går fra hinanden, og ingen af jer ønsker/har mulighed for at blive boende i den fælles bolig, skal I blive enige om hvordan boligen skal sælges. Et salg af boligen kræver at I begge underskriver både formidlingsaftalen med ejendomsmægleren og den efterfølgende købsaftale. I skal derfor blive enige om valg af ejendomsmægler og ikke mindst hvilket beløb, som I ønsker at sælge boligen for.  Nægter den ene af jer at skrive under kan salget ikke gennemføres. Det er derfor klart at foretrække at I, forud for at I køber bolig samme, laver en klar aftale omkring ovenstående.

Hvornår er aftalen gyldig og hvor opbevares den?

Aftalen mellem jer er gyldig fra det tidspunkt, hvor I begge har underskrevet den. En samejeoverenskomst kan tinglyses på ejendommens blad i tingbogen, men dette er ikke et krav, og for gyldigheden af aftalen spiller det ingen rolle. Det anbefales dog alligevel, at I lader aftalen tinglyse, da I hermed gør det synligt for omverdenen, herunder jeres bank, ejendomsmægler mfl., hvorledes I har reguleret jeres fælles ejerskab.

Har du spørgsmål til artiklen eller brug for hjælp? Kontakt os her.

Se flere indlæg

Søger du et nærværende advokatfirma, hvor du ikke bare er én blandt mange kunder? Så er Anker | Møller Advokater virksomheden for dig!